Składniki
- 80 dag filetów z indyka
- 12 plasterków boczku
- 50 dag brokułów
- 25 dag kalafiora
- 20 dag marchewki
- 5 dag sera żółtego
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki śmietany
- tymianek, rozmaryn
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Brokuły i kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, marchew oczyścić, pociąć w plasterki.
- Brokuły, kalafior, marchew wrzucić do posolonego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić, wystudzić, ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie.
- Filety przyprawić solą, pieprzem, ziołami, przeciąć wzdłuż na dwie porcje, każdą owinąć plasterkami boczku, obsmażyć na oleju.
- Obsmażone mięso i ugotowane warzywa przełożyć do brytfanki, polać śmietaną, posypać startym serem i ziołami, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju