GRZYBKI DUSZONE NA MAŚLE


Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych; borowiki, kurki
  • 15 dag masła
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości, posolić.
  • W rondlu rozgrzać masło, dodać przygotowane grzyby, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, zdjąć przykrycie, dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżkach przegotowanej wody, przyprawić pieprzem, przemieszać, odstawić do wystudzenia (odparowania).
  • Grzyby przełożyć do słoiczków, tak by w słoiczku nie było wolnych przestrzeni.
  • Słoiczki zakręcić, pasteryzować 45 minut.
     

Info Kulinarka

Grzybki duszone na maśle znakomicie pasują do zup, sosów, potraw duszonych i pieczonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące przetworów słoikowych

Kulinarek poleca; Grzybki duszone w maśle ; Grzybki z cebulką duszone w zakwasie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]