Składniki
- 1 kg grzybów leśnych; borowiki, kurki
- 15 dag masła
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości, posolić.
- W rondlu rozgrzać masło, dodać przygotowane grzyby, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, zdjąć przykrycie, dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżkach przegotowanej wody, przyprawić pieprzem, przemieszać, odstawić do wystudzenia (odparowania).
- Grzyby przełożyć do słoiczków, tak by w słoiczku nie było wolnych przestrzeni.
- Słoiczki zakręcić, pasteryzować 45 minut.
Info Kulinarka
Grzybki duszone na maśle znakomicie pasują do zup, sosów, potraw duszonych i pieczonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące przetworów słoikowych
Kulinarek poleca; Grzybki duszone w maśle ; Grzybki z cebulką duszone w zakwasie