GRZYBKI DUSZONE W MAŚLE


Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych; borowiki, kurki
  • 40 dag masła

Etapy przygotowania

  • Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości.
  • W rondlu rozgrzać masło, dodać przygotowane grzyby, dusić na małym ogniu cały czas mieszając (masło nie może dymić, a grzyby nie mogą się przyrumienić gdyż będą gorzkie) do czasu, aż masło stanie się przejrzyste.
  • Grzyby przełożyć do małych słoiczków (o poj. 0,25 l), zalać roztopionym masłem, tak aby tłuszcz całkowicie je przykrywał.
  • Słoiczki zakręcić, pasteryzować 45 minut.
     

Info Kulinarka

Grzybki duszone w maśle znakomicie pasują do zup, sosów, potraw duszonych i pieczonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych

Kulinarek poleca; Grzybki duszone na maśle ; Grzybki z cebulką duszone w zakwasie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]