Składniki
- 1 kg grzybów leśnych; borowiki, kurki
- 40 dag masła
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości.
- W rondlu rozgrzać masło, dodać przygotowane grzyby, dusić na małym ogniu cały czas mieszając (masło nie może dymić, a grzyby nie mogą się przyrumienić gdyż będą gorzkie) do czasu, aż masło stanie się przejrzyste.
- Grzyby przełożyć do małych słoiczków (o poj. 0,25 l), zalać roztopionym masłem, tak aby tłuszcz całkowicie je przykrywał.
- Słoiczki zakręcić, pasteryzować 45 minut.
Info Kulinarka
Grzybki duszone w maśle znakomicie pasują do zup, sosów, potraw duszonych i pieczonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych
Kulinarek poleca; Grzybki duszone na maśle ; Grzybki z cebulką duszone w zakwasie