GRZYBKI Z CEBULKĄ DUSZONE W ZAKWASIE

Grzybki
Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych; borowiki, koźlarze, podgrzybki
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

Etapy przygotowania

  • Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, mniejsze pozostawić w całości, z większych pozostawić kapelusze pokrojone na połówki lub ćwiartki, przełożyć na sito, przelać wrzącą wodą, osączyć, przełożyć do rondla, podlać 1 szklanką przegotowanej wody, dodać obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, kwasek cytrynowy, do smaku cukier i sól, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut co jakiś czas mieszając.
  • Podduszone grzyby przestudzić, przełożyć do małych słoiczków (o poj. 0,25 l), zalać wywarem pozostałym z duszenia grzybów, tak aby grzyby były całkowicie nim zakryte.
  • Słoiczki zakręcić, wstawić do garnka z ciepłą wodą, pasteryzować 30 minut (od momentu zawrzenia wody).

Grzybki wyjęte ze słoiczka po 8 miesiącach

Grzybki

Grzybki (OneDrive)

Info Kulinarka

Grzybki duszone w zakwaszonej wodzie znakomicie pasują do potraw duszonych, pieczonych i smażonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych

Kulinarek poleca; Grzybki duszone na maśle ; Grzybki duszone w maśle

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]