Składniki
- 1 kg grzybów leśnych; borowiki, koźlarze, podgrzybki
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, mniejsze pozostawić w całości, z większych pozostawić kapelusze pokrojone na połówki lub ćwiartki, przełożyć na sito, przelać wrzącą wodą, osączyć, przełożyć do rondla, podlać 1 szklanką przegotowanej wody, dodać obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, kwasek cytrynowy, do smaku cukier i sól, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut co jakiś czas mieszając.
- Podduszone grzyby przestudzić, przełożyć do małych słoiczków (o poj. 0,25 l), zalać wywarem pozostałym z duszenia grzybów, tak aby grzyby były całkowicie nim zakryte.
- Słoiczki zakręcić, wstawić do garnka z ciepłą wodą, pasteryzować 30 minut (od momentu zawrzenia wody).
Grzybki wyjęte ze słoiczka po 8 miesiącach
Info Kulinarka
Grzybki duszone w zakwaszonej wodzie znakomicie pasują do potraw duszonych, pieczonych i smażonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych
Kulinarek poleca; Grzybki duszone na maśle ; Grzybki duszone w maśle