Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 3 duże pomidory
- 3 duże cebule
- 3 główki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- oliwa
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Żeberka opłukać, podzielić na porcje, natrzeć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi (część ziół pozostawić do przyprawienia warzyw), odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
- Cukinię i bakłażana opłukać, osuszyć, papierowym ręcznikiem, pokroić w półplasterki.
- Paprykę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na niewielkie kawałki, pomidory opłukać, osuszyć papierowy ręcznikiem, pokroić na cząstki, cebulę obrać, pokroić w piórka, główki czosnku oczyścić z wierzchnich łupin, pozostawić w całości.
- Pokrojone warzywa wymieszać, szybko (krótko) obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przyprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Obsmażone warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich przygotowane porcje żeberek, obok ułożyć całe główki czosnku.
- Całość piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Żeberka podawać z warzywami na ciepło ze świeżym chlebem (ząbki czosnku obrać, rozciąć na połówki, podawać jako dodatek do nacierania pieczywa).
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy