ŻEBERKA PIECZONE W ZIOŁACH PROWANSALSKICH


Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 3 duże pomidory
  • 3 duże cebule
  • 3 główki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • oliwa
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Żeberka opłukać, podzielić na porcje, natrzeć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi (część ziół pozostawić do przyprawienia warzyw), odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
  • Cukinię i bakłażana opłukać, osuszyć, papierowym ręcznikiem, pokroić w półplasterki.
  • Paprykę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na niewielkie kawałki, pomidory opłukać, osuszyć papierowy ręcznikiem, pokroić na cząstki, cebulę obrać, pokroić w piórka, główki czosnku oczyścić z wierzchnich łupin, pozostawić w całości.
  • Pokrojone warzywa wymieszać, szybko (krótko) obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przyprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • Obsmażone warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich przygotowane porcje żeberek, obok ułożyć całe główki czosnku.
  • Całość piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Żeberka podawać z warzywami na ciepło ze świeżym chlebem (ząbki czosnku obrać, rozciąć na połówki, podawać jako dodatek do nacierania pieczywa).
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw  ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]