Składniki
- 70 dag ziemniaków
- 50 dag filetu wędzonego łososia
- 1/2 cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, ugotować w skórkach w osolonej wodzie, ostudzić, obrać ze skórek Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grubą kostkę.
- Pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać, śmietanę do smaku przyprawić solą i pieprzem.
- Łososia oczyścić ze skóry, pokroić w grubą kostkę (usunąć ości), połączyć z ziemniakami, skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekaną natką pietruszki (część pozostawić do dekoracji), przemieszać.
- Całość polać śmietaną, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatkę przełożyć do salaterki, przed podaniem wierzch oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze ziół