Składniki ciasta
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masy jabłecznej
- 1 kg jabłek
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 2 łyżki cukru (wg uznania)
Składniki masy piankowej
- 700 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Składniki dodatkowe
- 1 tabliczka czekolady
Etapy przygotowania
- Ciasto; Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, do ubijanej pianki stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku (dodać wszystkie żółtka), nie przerywając ubijania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, ciasto od razu po przygotowaniu wylać na blachę do pieczenia o wymiarach 25 na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
- Z wierzchu wystudzonego ciasta przy użyciu noża, ściąć nierówności, tak aby wierzch ciasta był płaski.
- Masa jabłeczna; jabłka obrać, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, pokrojone jabłka włożyć do garnka, (zasypać cukrem wg uznania), rozgotować na marmoladę, do gorącej marmolady wsypać galaretkę, wymieszać (nie gotować), gorącą masę równomiernie rozprowadzić na upieczonym wystudzonym cieście, odstawić do stężenia masy.
- Masa piankowa; śmietanę ubić mikserem, do ubitej śmietany, lekko mieszając, stopniowo dodać cukier puder, oraz wcześniej przygotowaną lekko tężejącą galaretkę, letnią galaretkę (przygotować wg opisu na opakowaniu), całość wymieszać, masę piankową równomiernie rozprowadzić na schłodzonej masie jabłecznej, wcześnie rozprowadzonej na cieście.
- Całość wstawić do lodówki do czasu całkowitego stężenia. Po stężeniu wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Szarlotka z cynamonem i bezą ; Szarlotkę z imbirem i bezą