SZARLOTKA Z IMBIREM I BEZĄ


Składniki ciasta kruchego

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Składniki nadzienia

  • 1 kg jabłek
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru

Składniki masy bezowej

  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka wiśniowego kisielu

Etapy przygotowania

  • Ciasto; mąkę połączyć z posiekanym masłem, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytryny, zagnieść ciasto, z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, schładzać w lodówce przez około 120 minut.
  • Jabłka umyć, obrać, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, imbir umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach (1 łyżeczkę).
  • Nadzienie; pokrojone jabłka włożyć do garnka, rozgotować na marmoladę, dodać cukier i starty imbir, mieszając gotować do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, dno formy wylepić 2/3 schłodzonego ciasta (pozostałe ciasto dalej schładzać w lodówce), na cieście równomiernie rozprowadzić przygotowane nadzienie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, piec 30 minut.
  • Masa bezowa; schłodzone białka ubijać, stopniowo dosypując cukier i kisiel, aż powstanie gęsta, szklista piana.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika (po upływie podanego czasu pieczenia), rozprowadzić na nim przygotowaną masę bezową, na tarce o dużych oczkach, zetrzeć na masę pozostałe schładzane ciasto, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, piec jeszcze około 20 minut.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Szarlotka na biszkopcie ; Szarlotkę z cynamonem i bezą

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]