Składniki ciasta kruchego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Składniki nadzienia
- 1 kg jabłek
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
Składniki masy bezowej
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 torebka wiśniowego kisielu
Etapy przygotowania
- Ciasto; mąkę połączyć z posiekanym masłem, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytryny, zagnieść ciasto, z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, schładzać w lodówce przez około 120 minut.
- Jabłka umyć, obrać, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, imbir umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach (1 łyżeczkę).
- Nadzienie; pokrojone jabłka włożyć do garnka, rozgotować na marmoladę, dodać cukier i starty imbir, mieszając gotować do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, dno formy wylepić 2/3 schłodzonego ciasta (pozostałe ciasto dalej schładzać w lodówce), na cieście równomiernie rozprowadzić przygotowane nadzienie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, piec 30 minut.
- Masa bezowa; schłodzone białka ubijać, stopniowo dosypując cukier i kisiel, aż powstanie gęsta, szklista piana.
- Ciasto wyjąć z piekarnika (po upływie podanego czasu pieczenia), rozprowadzić na nim przygotowaną masę bezową, na tarce o dużych oczkach, zetrzeć na masę pozostałe schładzane ciasto, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, piec jeszcze około 20 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Szarlotka na biszkopcie ; Szarlotkę z cynamonem i bezą