UDZIEC JAGNIĘCY PIECZONY W WINIE


Składniki

  • 1,5 – 2 kg udźca jagnięcego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule szalotki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć w brytfance, obłożyć masłem, polać oliwą, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C, w czasie pieczenia mięso odwracać, aż się zarumieni ze wszystkich stron Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia mięsa, następnie wyjąć je z piekarnika, w piekarniku obniżyć temperaturę do 190 stopni C.
  • Czosnek obrać, posiekać, szalotki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, gałązki rozmarynu opłukać, osuszyć.
  • Obsmażoną jagnięcinę w brytfance oprószyć solą i pieprzem, podlać winem, dodać posiekany czosnek, pokrojone szalotki, obłożyć gałązkami rozmarynu, całość oprószyć posiekaną natką pietruszki, piec dalej około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia mięsa.
  • Upieczoną jagnięcinę pozostawić przez około 10 minut w zamkniętym piekarniku.
  • Jagnięcinę podawać na ciepło pokrojoną w plastry polane wytopionym sosem lub na zimno z pieczywem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]