Składniki
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- 3 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Marchewki umyć, obrać, włożyć do bulionu, ugotować, ugotowane marchewki wyjąć z bulionu, przestudzić, pokroić w drobną kostkę, bulion odstawić w cieple miejsce, cebulę obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki i je posiekać (kilka gałązek natki pozostawić do dekoracji).
- Mięso połączyć z tartą bulką, pokrojoną marchewką, posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, dodać 2 – 3 łyżki zimnej wody, wyrobić jednolitą masę mięsną, masę wybierać łyżką, formując wilgotnymi dłońmi kuliste pulpety.
- Zagotować odstawiony bulion, do gotującego się bulionu włożyć uformowane pulpety, doprowadzić bulion do wrzenia, gotować jeszcze około 20 minut, co jakiś czas je odwracać, ugotowane pulpety wyjąć z bulionu, odstawić w ciepłe miejsce.
- Pulpety podawać na ciepło z sosem kaparowym, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; wyśmienity do pulpetów Sos Kaparowy