PULPETY DROBIOWE W SOSIE KAPAROWYM


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Marchewki umyć, obrać, włożyć do bulionu, ugotować, ugotowane marchewki wyjąć z bulionu, przestudzić, pokroić w drobną kostkę, bulion odstawić w cieple miejsce, cebulę obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki i je posiekać (kilka gałązek natki pozostawić do dekoracji).
  • Mięso połączyć z tartą bulką, pokrojoną marchewką, posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, dodać 2 – 3 łyżki zimnej wody, wyrobić jednolitą masę mięsną, masę wybierać łyżką, formując wilgotnymi dłońmi kuliste pulpety.
  • Zagotować odstawiony bulion, do gotującego się bulionu włożyć uformowane pulpety, doprowadzić bulion do wrzenia, gotować jeszcze około 20 minut, co jakiś czas je odwracać, ugotowane pulpety wyjąć z bulionu, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Pulpety podawać na ciepło z sosem kaparowym, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; wyśmienity do pulpetów Sos Kaparowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]