CHŁODNIK SZCZAWIOWY Z OGÓRKIEM


Składniki

  • 30 dag szczawiu
  • 3 ogórki sałatkowe
  • 1 pęczek dymki
  • 4 jajka
  • 1 l bulionu drobiowego z kostki
  • 2 szklanki śmietany 22%
  • ziarenka czerwonego pieprzu
  • sól

Etapy przygotowania

  • Szczaw przebrać, oderwać z listków ogonki, listki umyć, osuszyć, posiekać, ogórki umyć, ze środkowej części odkroić do dekoracji kilkanaście plasterków, resztę ogórków pokroić w drobną kostkę, dymki wraz ze szczypiorem oczyścić, umyć, osuszyć, grubo posiekać.
  • Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
  • W garnku zagotować bulion, do gotującego się bulionu włożyć posiekany szczaw, przemieszać, ponownie zagotować, od chwili zawrzenia gotować jeszcze na małym ogniu około 2 minut, odstawić, całkowicie wystudzić.
  • Do całkowicie zimnego bulionu ze szczawiem dodać pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną dymkę ze szczypiorem (część szczypioru pozostawić do dekoracji), ubitą śmietanę, przyprawić do smaku solą, wszystko razem przemieszać, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
  • Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, przybrany plasterkami ogórka, cząstkami ugotowanych jajek, posypany posiekanym szczypiorem, oprószony ziarenkami czerwonego pieprzu.

 

Info Kulinarka

Znakomitym dodatkiem do chłodnika jest kromka razowego pieczywa

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]