Składniki
- 30 dag szczawiu
- 3 ogórki sałatkowe
- 1 pęczek dymki
- 4 jajka
- 1 l bulionu drobiowego z kostki
- 2 szklanki śmietany 22%
- ziarenka czerwonego pieprzu
- sól
Etapy przygotowania
- Szczaw przebrać, oderwać z listków ogonki, listki umyć, osuszyć, posiekać, ogórki umyć, ze środkowej części odkroić do dekoracji kilkanaście plasterków, resztę ogórków pokroić w drobną kostkę, dymki wraz ze szczypiorem oczyścić, umyć, osuszyć, grubo posiekać.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
- W garnku zagotować bulion, do gotującego się bulionu włożyć posiekany szczaw, przemieszać, ponownie zagotować, od chwili zawrzenia gotować jeszcze na małym ogniu około 2 minut, odstawić, całkowicie wystudzić.
- Do całkowicie zimnego bulionu ze szczawiem dodać pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną dymkę ze szczypiorem (część szczypioru pozostawić do dekoracji), ubitą śmietanę, przyprawić do smaku solą, wszystko razem przemieszać, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
- Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, przybrany plasterkami ogórka, cząstkami ugotowanych jajek, posypany posiekanym szczypiorem, oprószony ziarenkami czerwonego pieprzu.
Info Kulinarka
Znakomitym dodatkiem do chłodnika jest kromka razowego pieczywa
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw