-      2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
 -      4 duże papryki czerwone
 -      9 szklanek zimnej wody
 -      1/2 szklanki soli
 -      gorczyca
 
Składniki zalewy
-      6 szklanek zimnej wody
 -      3 szklanki 10% octu spirytusowego
 -      3 szklanki cukru
 
Etapy przygotowania
-      Ogórki umyć, pokroić wzdłuż (bez obierania) na cztery części, pokrojone przekroić poprzecznie na pół, papryki umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić poprzecznie w cienkie paski.
 -      Pokrojone ogórki i papryki połączyć, zasypać 1/2 szklanki soli, zalać 9 szklankami zimnej przegotowanej wody, przemieszać, odstawić pod przykryciem na 4 godziny (co jakiś czas przemieszać), odcedzić, nałożyć do słoików, wierzch sałatki zasypać łyżeczką gorczycy (1 łyżeczka na słoik 1 litrowy).
 -      Zalewa; wodę połączyć z octem i cukrem, przemieszać, zagotować, gorącą zalewą zalać sałatkę w słoikach.
 -      Słoiki zakręcić, wstawić do gorącej wody, pasteryzować przez 3 minuty.
 
Sałatka wyjęta ze słoika po 9 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół