SZYNKA SZPIKOWANA GOŹDZIKAMI W POLEWIE MORELOWEJ

Szynka (OneDrive)
Składniki

  • 2 kg szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 – 20 goździków
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól zmiękczająca mięso
  • cukier

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i cukrem, ząbki czosnku obrać, pokroić wzdłuż na kilka części.
  • Polewa; dżem morelowy podgrzać, przetrzeć, wymieszać z papryką.
  • Mięso, w górnej części, nakłuć ostrym nożem, w powstałe kieszonki mocno wcisnąć pokrojony czosnek, wierzch naszpikować goździkami, włożyć do rękawa pieczeniowego, rękaw od góry nakłuć i ułożyć w brytfance, piec około 110 minut w piekarniku (piekarnik elektryczny, półka druga, termoobieg) nagrzanym do temp. 180 – 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, na 10 minut przed końcem pieczenia mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw pieczeniowy, wierzch mięsa posmarować polewą morelową, dokończyć pieczenie bez zawijania mięsa w rękaw.
  • Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
  • Po wyjęciu z piekarnika mięso pokroić w grube plastry, posypać posiekaną natką pietruszki, podawać na ciepło lub wystudzić i podać na zimno.

Szynka (OneDrive)

 Szynka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa

Kulinarek poleca; Szynkę nadziewaną winogronami w sosie winogronowym ; Szynkę pieczoną w szpinaku ; Szynkę w marynacie piwnej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]