GULASZ Z PIECZARKAMI


Składniki

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 50 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 1/2 cytryny
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w 2 cm plastry, a te w paski szerokości około 1 cm, oprószyć pieprzem, odstawić na około 30 minut do lodówki.
  • Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, skropić od razu sokiem z cytryny aby nie pociemniały, cebulę obrać, opłukać, posiekać.
  • Na patelni rozgrzać masło (uważać aby się nie przypaliło i nie zaczęło dymić), dodać pokrojone mięso, podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, do mięsa dodać cebulę, smażyć, aż stanie się szklista, dodać pieczarki, przemieszać, posolić, smażyć na dużym ogniu do czasu, aż grzyby zmiękną, a powstały płyn odparuje, wówczas zmniejszyć ogień, podsmażone mięso z pieczarkami i cebulą oprószyć mąką, cały czas mieszając wlać bulion, dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy, przemieszać, przyprawić słodką i ostrą papryką, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
  • Gulasz przybrać natką pietruszki, podawać z pieczywem.
     

Info Kulinarka

Oryginalna nazwa tej potrawy (przygotowuje się ją z polędwicy) to Boeuf Stroganow, jej przepis pochodzi z XIX wieku i został wymyślony przez nadwornego kucharza cara Rosji

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]