PAPRYKA MARYNOWANA Z CZOSNKIEM

Papryka
Składniki

  • 2 kg papryki czerwonej

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 6 ziarenek goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki gorczycy 
  • 1 łyżka oleju

Składniki zalewy

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka 10% octu spirytusowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Etapy przygotowania

  • Paprykę umyć, sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki wg upodobania.
  • Czosnek obrać, podzielić na ząbki.
  • Pokrojoną paprykę ciasno ułożyć w słoikach dodając do każdego słoika podane składniki przyprawowe.
  • Zagotować zalewę z podanych składników i ją przestudzić.
  • Przestudzoną zalewą zalać paprykę w słoikach, tak aby całkowicie była zakryta, do każdego słoika dodać 1 łyżkę oleju.
  • Słoiki zamknąć, pasteryzować przez 8 – 10 minut.

 

Papryka

 

Papryka

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca;  Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół  ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]