KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Klopsiki
Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa zwykła bułka
  • 1 /2 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, biały pieprz

Składniki na sos

  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
  • Mięso wymieszać z bułką, dodać cebulę, wbić jajko, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dobrze wyrobić masę mięsną.
  • Z masy mięsnej uformować niewielkie, okrągłe klopsiki i obtoczyć je w mące.
  • Zagotować bulion warzywny, do bulionu dodać uformowane klopsiki, gotować około 15 minut, wyjąć z bulionu (wywar zachować).
  • Sos; koperek opłukać, osuszyć, posiekać, śmietanę wymieszać z mąką Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, wlać do wywaru pozostałego z gotowania klopsików, podgrzewać około 5 minut, często mieszając, dodać posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem.
  • Klopsiki podawać polane sosem koperkowym.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]