SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW


Składniki

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchewki
  • 3 ostre papryczki
  • sól

Składniki zalewy

  • 0,5 l oleju
  • 1 szklanka octu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy

Etapy przygotowania

  • Marchewkę umyć, osuszyć, oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki, usunąć głąby, poszatkować, cebulę obrać, pokroić na cienkie półtalarki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki, ostre papryczki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z nasion, pokroić w krążki, pomidory umyć, osuszyć, w całości poszatkować.
  • Wszystkie warzywa włożyć do garnka, przyprawić solą, dobrze wymieszać, garnek przykryć, odstawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie sałatkę w garnku zagotować, gotować na małym ogniu 10 minut, odstawić.
  • Zalewa; olej połączyć z octem, dodać przyprawy, zagotować (olej ma się ruszać ale nie dymić).
  • Gorącą zalewą zalać sałatkę w garnku, dobrze wymieszać, od razu wkładać do słoików, słoiki zamknąć, pasteryzować 10 – 15 minut.
     

Info Kulinarka

Znakomity dodatek do potraw z grilla

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]