KONFITURY TRUSKAWKOWE

Konfitury 
Składniki

  • 1 kg truskawek (zważonych po oczyszczeniu)
  • 1 kg cukru żelującego “Diament”

Etapy przygotowania

  • Truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek, osuszyć, odważyć kilogram, odstawić na 2 – 3 godziny celem odparowania nadmiernej wilgoci.
  • Połowę truskawek pokroić na połówki (większe na ćwiartki), resztę truskawek rozdrobnić.
  • Pokrojone truskawki połączyć z rozdrobnionymi, dodać cukier żelujący, wszystko razem wymieszać (jeżeli konfitura ma być z kawałkami owoców, masę truskawkową po wymieszaniu z cukrem odstawić na 30 minut).
  • Po przygotowaniu masy truskawkowej, masę zagotować, doprowadzając do wrzenia i gotować jeszcze 4 minuty, cały czas mieszając.
  • Gorącymi, płynnymi konfiturami napełnić słoiczki, zakręcić, słoiczki odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.

Konfitury wyjęte ze słoiczka po 10 miesiącach

Konfitury

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek poleca; Konfitury truskawkowe z cynamonem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]