Składniki
- 1 kg truskawek (zważonych po oczyszczeniu)
- 1 kg cukru żelującego “Diament”
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
Etapy przygotowania
- Truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek, osuszyć, odważyć kilogram, odstawić na 2 – 3 godziny celem odparowania nadmiernej wilgoci.
- Połowę truskawek pokroić na połówki (większe na ćwiartki), resztę truskawek rozdrobnić.
- Pokrojone truskawki połączyć z rozdrobnionymi, dodać cukier żelujący, wszystko razem wymieszać (jeżeli konfitura ma być z kawałkami owoców, masę truskawkową po wymieszaniu z cukrem odstawić na 30 minut).
- Po przygotowaniu masy truskawkowej, masę zagotować, doprowadzając do wrzenia i gotować jeszcze 4 minuty, cały czas mieszając, pod koniec gotowania dodać cynamon.
- Gorącym, płynnym dżemem napełnić słoiczki, zakręcić, słoiczki odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.
Dżem wyjęty ze słoiczka po 11 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Dżem truskawkowy