DROBIOWA W KREMIE CURRY


Składniki

  • 70 dag filetów z piersi kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek curry
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na kawałki, cebulę obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, odstawić.
  • Mięso i włoszczyznę włożyć do garnka, dodać listek laurowy, całość zalać 1,5 l zimnej wody, posolić, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż mięso będzie miękkie, ugotowane mięso wyjąć z garnka, przestudzić, pokroić w plasterki, odstawić, bulion przecedzić, odstawić, 1/2 szklanki bulionu wymieszać z 1/2 szklanki śmietany, odstawić.
  • W garnku po bulionie na roztopionym maśle zeszklić posiekaną cebulę, zeszkloną cebulę oprószyć mąką, mieszając zasmażyć nie rumieniąc, do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlać ugotowany (przecedzony) bulion, następnie wlać bulion wymieszany ze śmietaną, całość przemieszać, zagotować, dodać curry, przemieszać, mocno podgrzać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Porcje zupy podawać wraz z plasterkami mięsa, wierzch przybrać pozostałą śmietaną, udekorować listkami natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]