Składniki
- 4 małe udka gęsie
- 6 jabłek
- 8 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
- majeranek
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, odstawić, czosnek obrać, większe ząbki przekroić, odstawić.
- Po wyjęciu mięsa z lodówki, udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać sokiem jabłkowym, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, po tym czasie do pieczonego mięsa dodać czosnek, piec dalej około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, po 30 minutach pieczenia do mięsa dodać pokrojone jabłka (w czasie pieczenia udka często podlewać wytopionym sosem) Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Upieczone udka ułożyć na półmisku, obłożyć upieczonymi jabłkami, upieczonym czosnkiem, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze warzyw