UDKA GĘSIE PIECZONE W JABŁKACH


Składniki

  • 4 małe udka gęsie
  • 6 jabłek
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
  • Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, odstawić, czosnek obrać, większe ząbki przekroić, odstawić.
  • Po wyjęciu mięsa z lodówki, udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać sokiem jabłkowym, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, po tym czasie do pieczonego mięsa dodać czosnek, piec dalej około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, po 30 minutach pieczenia do mięsa dodać pokrojone jabłka (w czasie pieczenia udka często podlewać wytopionym sosem) Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Upieczone udka ułożyć na półmisku, obłożyć upieczonymi jabłkami, upieczonym czosnkiem, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]