Składniki
-  4 małe udka gęsie
 -  6 jabłek
 -  8 ząbków czosnku
 -  1/2 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
 -  majeranek
 -  sól, pieprz
 -  kilka gałązek natki pietruszki
 
Etapy przygotowania
-  Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
 -  Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, odstawić, czosnek obrać, większe ząbki przekroić, odstawić.
 -  Po wyjęciu mięsa z lodówki, udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać sokiem jabłkowym, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, po tym czasie do pieczonego mięsa dodać czosnek, piec dalej około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, po 30 minutach pieczenia do mięsa dodać pokrojone jabłka (w czasie pieczenia udka często podlewać wytopionym sosem) Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
 -  Upieczone udka ułożyć na półmisku, obłożyć upieczonymi jabłkami, upieczonym czosnkiem, przybrać gałązką natki pietruszki.
 
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze warzyw