DROBIOWA


Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Kurczaka umyć, podzielić na części, włożyć do garnka, dodać umytą i obraną włoszczyznę, listki laurowe, całość zalać 1,5 l zimnej wody, posolić, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, wyjąć ugotowane mięso, przestudzić, rosół przecedzić, odstawić, przestudzone mięso oddzielić od skóry i kości, rozdrobnić, odstawić.
  • Pietruszkę, marchewki i seler obrać, pokroić w cienkie słupki, w garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone warzywa, mieszając smażyć je około 5 minut, następnie oprószyć je mąką, przemieszać, zasmażyć, zalać odstawionym rosołem, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, pod koniec gotowania dodać rozdrobnione mięso, przemieszać, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, ponownie zagotować.
  • Porcje zupy przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]