Składniki
- 60 dag ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 4 parówki
- 2 duże cebule białe
- 1 duża cebula czerwona
- 1 por
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- tymianek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać, białą pokroić w kostkę, czerwoną w piórka, por oczyścić, usunąć liście, pokroić w plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Pokrojony boczek zarumienić na patelni, przełożyć do garnka, na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać por, przemieszać, chwilę przesmażyć, przełożyć do garnka z boczkiem, dodać pokrojone ziemniaki, całość przemieszać, zalać bulionem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, pod koniec gotowania, warzywa z boczkiem przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem, przemieszać, wlać śmietanę wymieszaną z żółtkiem, ponownie przemieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać parówki, podgrzewać jeszcze około 5 minut.
- Parówki ułożyć na warzywach, posypać posiekaną natką pietruszki, podawać na ciepło z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół