KOMPOT TRUSKAWKOWY

Kompot
Składniki

  • 2 kg truskawek (zważonych po oczyszczeniu)
  • cukier (4 łyżki cukru na słoik 1 litrowy)

Etapy przygotowania

  • Truskawki dokładnie umyć, osączyć, oczyścić z szypułek Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, przełożyć do 1 litrowych słoików do 2/3 ich wysokości, do każdego słoika wsypać po 4 łyżki cukru, słoiki zalać wrzącą wodą do około 2 cm od góry, odstawić na około 10 minut (truskawki mogą wpić wodę, w takim przypadku uzupełnić w słoiku wodę), słoiki zakręcić.
  • Pasteryzować 5 minut od chwili zawrzenia wody Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.

Info Kulinarka

Podane składniki (truskawki) to 5 jedno litrowych słoików kompotu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące truskawek ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek poleca; Kompot wiśniowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]