Składniki
- 2 kg truskawek (zważonych po oczyszczeniu)
- cukier (4 łyżki cukru na słoik 1 litrowy)
Etapy przygotowania
- Truskawki dokładnie umyć, osączyć, oczyścić z szypułek Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, przełożyć do 1 litrowych słoików do 2/3 ich wysokości, do każdego słoika wsypać po 4 łyżki cukru, słoiki zalać wrzącą wodą do około 2 cm od góry, odstawić na około 10 minut (truskawki mogą wpić wodę, w takim przypadku uzupełnić w słoiku wodę), słoiki zakręcić.
- Pasteryzować 5 minut od chwili zawrzenia wody Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.
Info Kulinarka
Podane składniki (truskawki) to 5 jedno litrowych słoików kompotu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące truskawek ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Kompot wiśniowy