Składniki
- 2 pęczki natki pietruszki
- 3 duże ząbki czosnku
- 8 dag orzechów włoskich
- 5 dag żółtego sera
- 12 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Natkę pietruszki opłukać, dokładnie osuszyć, posiekać (małą gałązkę pozostawić do dekoracji), czosnek obrać, posiekać, orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni, ostudzić, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Posiekaną natkę połączyć z posiekanym czosnkiem, prażonymi orzechami, startym serem, wszystko razem zmiksować stopniowo dolewając oliwę, miksować do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać w sosjerce, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Wyśmienity do potraw z makaronu, znakomity do zimnych i ciepłych przekąsek, pasuje do gotowanych jaj, mięs gotowanych, grillowanych i pieczonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy