Składniki
- 40 dag agrestu
- 10 dag brązowego cukru
- 5 dag suszonej żurawiny
- 1 mała papryczka chili
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 limonka
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka soli
Etapy przygotowania
- Agrest umyć, oczyścić z ogonków, osączyć, rozdrobnić, papryczkę chili umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, posiekać Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, cebulę i czosnek obrać, posiekać, limonkę, umyć, przekroić, odstawić.
- W rondlu połączyć rozdrobniony agrest z posiekaną papryczką chili, posiekaną cebulą i posiekanym czosnkiem, dodać sok wyciśnięty z limonki, imbir, kolendrę i sól, wszystkie składniki przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż agrest puści sok (co jakiś czas przemieszać), zagotować, zdjąć pokrywkę, gotować na średnim ogniu około 30 minut, pod koniec gotowania dodać żurawinę, przemieszać, gotować jeszcze, aż sos uzyska konsystencję konfitury, odstawić, wystudzić.
Info Kulinarka
Sos owocowo/warzywny zwany chutney (czyt. czatnej) wyśmienity do zimnych mięs, wędlin, serów i dań wegetariańskich
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw