SAŁATKA OGÓRKOWA Z PAPRYKĄ

Sałatka
Składniki

  • 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 4 duże papryki czerwone
  • 9 szklanek zimnej wody
  • 1/2 szklanki soli
  • gorczyca

Składniki zalewy

  • 6 szklanek zimnej wody
  • 3 szklanki 10% octu spirytusowego
  • 3 szklanki cukru

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, pokroić wzdłuż (bez obierania) na cztery części, pokrojone przekroić poprzecznie na pół, papryki umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić poprzecznie w cienkie paski.
  • Pokrojone ogórki i papryki połączyć, zasypać 1/2 szklanki soli, zalać 9 szklankami zimnej przegotowanej wody, przemieszać, odstawić pod przykryciem na 4 godziny (co jakiś czas przemieszać), odcedzić, nałożyć do słoików, wierzch sałatki zasypać łyżeczką gorczycy (1 łyżeczka na słoik 1 litrowy).
  • Zalewa; wodę połączyć z octem i cukrem, przemieszać, zagotować, gorącą zalewą zalać sałatkę w słoikach.
  • Słoiki zakręcić, wstawić do gorącej wody, pasteryzować przez 3 minuty.

Sałatka wyjęta ze słoika po 9 miesiącach

Sałatka

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]