Składniki
- 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 4 duże papryki czerwone
- 9 szklanek zimnej wody
- 1/2 szklanki soli
- gorczyca
Składniki zalewy
- 6 szklanek zimnej wody
- 3 szklanki 10% octu spirytusowego
- 3 szklanki cukru
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć, pokroić wzdłuż (bez obierania) na cztery części, pokrojone przekroić poprzecznie na pół, papryki umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić poprzecznie w cienkie paski.
- Pokrojone ogórki i papryki połączyć, zasypać 1/2 szklanki soli, zalać 9 szklankami zimnej przegotowanej wody, przemieszać, odstawić pod przykryciem na 4 godziny (co jakiś czas przemieszać), odcedzić, nałożyć do słoików, wierzch sałatki zasypać łyżeczką gorczycy (1 łyżeczka na słoik 1 litrowy).
- Zalewa; wodę połączyć z octem i cukrem, przemieszać, zagotować, gorącą zalewą zalać sałatkę w słoikach.
- Słoiki zakręcić, wstawić do gorącej wody, pasteryzować przez 3 minuty.
Sałatka wyjęta ze słoika po 9 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół