Składniki
- 7 młodych ziemniaków
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 30 dag groszku
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki i marchewki umyć, obrać lub oskrobać, pokroić w dużą kostkę, brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, groszek (może być mrożony) oczyścić, opłukać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Pokrojone ziemniaki, marchewki, różyczki brokułu i groszek przełożyć do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody, wkruszyć kostki bulionowe, dodać listki laurowe, ziele angielskie, przemieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
- Mleko zmiksować ze śmietaną, mąką i szklanką gorącego wywary gotowanej zupy, wlać stopniowo do zupy pod koniec jej gotowania (wlewając, zupę cały czas mieszać), zupę ponownie zagotować, przyprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 minut.
- Porcje zupy posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Właściwości lecznicze warzyw