KARTOFLANKA Z BROKUŁAMI


Składniki

  • 7 młodych ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 30 dag groszku
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki i marchewki umyć, obrać lub oskrobać, pokroić w dużą kostkę, brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, groszek (może być mrożony) oczyścić, opłukać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Pokrojone ziemniaki, marchewki, różyczki brokułu i groszek przełożyć do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody, wkruszyć kostki bulionowe, dodać listki laurowe, ziele angielskie, przemieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
  • Mleko zmiksować ze śmietaną, mąką i szklanką gorącego wywary gotowanej zupy, wlać stopniowo do zupy pod koniec jej gotowania (wlewając, zupę cały czas mieszać), zupę ponownie zagotować, przyprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 minut.
  • Porcje zupy posypać posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]