SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z RZODKIEWKĄ


Składniki

  • 50 dag młodych ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w plasterki (większe w półplasterki) Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plasterki, koperek umyć, osuszyć, posiekać, cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć ze szczyptą soli.
  • Sos; majonez połączyć z jogurtem, dodać czosnek utarty z solą, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Pokrojone ziemniaki połączyć z pokrojonymi rzodkiewkami, pokrojoną cebulą, posiekanym koperkiem, przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 20 minut.
     

Info Kulinarka

Znakomity dodatek do ryb i pieczonych mięs

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]