Składniki
- 50 dag młodych ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w plasterki (większe w półplasterki) Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plasterki, koperek umyć, osuszyć, posiekać, cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć ze szczyptą soli.
- Sos; majonez połączyć z jogurtem, dodać czosnek utarty z solą, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Pokrojone ziemniaki połączyć z pokrojonymi rzodkiewkami, pokrojoną cebulą, posiekanym koperkiem, przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 20 minut.
Info Kulinarka
Znakomity dodatek do ryb i pieczonych mięs
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół