CHŁODNIK WRZYWNY Z BOTWINKĄ


Składniki

  • 0,5 l kefiru naturalnego
  • 0,5 l maślanki
  • 200 ml śmietany
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 cytryny
  • sól, cukier

Etapy przygotowania

  • Botwinkę oczyścić, opłukać, posiekać, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować, dodać kostkę rosołową, przemieszać, od zawrzenia wody gotować na małym ogniu około 5 minut, ostudzić wraz z wywarem.
  • Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć, posiekać, ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Kefir połączyć z maślanką i śmietaną, dodać botwinkę wraz z wywarem, pokrojone rzodkiewki (część rzodkiewki pozostawić do dekoracji), posiekany szczypiorek i koperek (część koperku pozostawić do dekoracji), pokrojone ogórki, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, przemieszać, celem schłodzenia odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
  • Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, przybrany plasterkami rzodkiewki, posypany posiekanym koperkiem.
  •  

Info Kulinarka

Wyśmienitym dodatkiem do chłodnika są cząstki jajek ugotowanych na twardo dodane do chłodnika tuż przed podaniem

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Ogórki małosolne z chrzanem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]