Składniki
- 0,5 l kefiru naturalnego
- 0,5 l maślanki
- 200 ml śmietany
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 ogórki małosolne
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 cytryny
- sól, cukier
Etapy przygotowania
- Botwinkę oczyścić, opłukać, posiekać, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować, dodać kostkę rosołową, przemieszać, od zawrzenia wody gotować na małym ogniu około 5 minut, ostudzić wraz z wywarem.
- Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć, posiekać, ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Kefir połączyć z maślanką i śmietaną, dodać botwinkę wraz z wywarem, pokrojone rzodkiewki (część rzodkiewki pozostawić do dekoracji), posiekany szczypiorek i koperek (część koperku pozostawić do dekoracji), pokrojone ogórki, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, przemieszać, celem schłodzenia odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
- Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, przybrany plasterkami rzodkiewki, posypany posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Wyśmienitym dodatkiem do chłodnika są cząstki jajek ugotowanych na twardo dodane do chłodnika tuż przed podaniem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Ogórki małosolne z chrzanem