Składniki
- 3 białe kiełbasy
- 4 suszone grzybki
- 4 jajka
- 2 opakowania białego barszczu
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 szklanka śmietany 30%
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Grzyby opłukać, zalać 1 szklanką wody, moczyć co najmniej 2 godziny, osączyć, pokroić w cienkie paski, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na połówki lub ćwiartki, odstawić.
- Barszcz z torebek rozprowadzić w 2 szklankach zimnej wody.
- Do garnka wlać 1,5 l zimnej wody, dodać namoczone i pokrojone grzyby, listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, zagotować, do gotującej się wody włożyć opłukaną białą kiełbasę (każdą nakłuć 2 – 3 razy widelcem), doprowadzić do ponownego wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 – 30 minut, ugotowaną kiełbasę wyjąć z wywaru (wywar dalej gotować), pokroić na kawałki wg uznania, odstawić, do gotującego się wywaru wlać rozprowadzony w zimnej wodzie barszcz z torebek, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu 5 – 10 minut, często mieszając, następnie do barszczu wlać śmietanę wymieszaną z chochelką gorącego barszczu, przemieszać, dodać majeranek oraz kawałki wcześniej ugotowanej białej kiełbasy, całość przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, mocno podgrzać.
- Barszcz podawać na gorąco wraz z kawałkami białej kiełbasy i pokrojonymi jajkami, oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Barszcz można przygotować dzień wcześniej w takim przypadku ugotowaną białą kiełbasę należy pozostawić w osłonkach, włożyć ją do ugotowanego barszczu, pokroić po ponownym podgrzaniu w barszczu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziół