ŻUREK Z ZIEMNIAKAMI


Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 suszone grzybki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 l zakwasu na żurek z butelki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części.
  • Pokrojoną włoszczyznę włożyć do garnka, zlać 1,5 l zimnej wody, dodać opłukane grzybki, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziarenka ziela angielskiego, zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, wywar przecedzić.
  • Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, dodać majeranek do smaku sól i pieprz, wlać zakwas na żurek, przemieszać, gotować jeszcze 10 minut, pod koniec gotowania wlać śmietanę wymieszaną z chochelką gorącego żurku, wymieszać, mocno podgrzać.
  • Żurek podawać w miseczkach przybrany gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]