Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 suszone grzybki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 l zakwasu na żurek z butelki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części.
- Pokrojoną włoszczyznę włożyć do garnka, zlać 1,5 l zimnej wody, dodać opłukane grzybki, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziarenka ziela angielskiego, zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, wywar przecedzić.
- Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, dodać majeranek do smaku sól i pieprz, wlać zakwas na żurek, przemieszać, gotować jeszcze 10 minut, pod koniec gotowania wlać śmietanę wymieszaną z chochelką gorącego żurku, wymieszać, mocno podgrzać.
- Żurek podawać w miseczkach przybrany gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw