Składniki
- 1 kg buraków
- 2 łyżki tartego chrzanu
- ocet winny
- sól, cukier
Etapy przygotowania
- Buraczki dokładnie umyć, każdego owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 60 minut, aż do uzyskania miękkości, ostudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Buraczki wymieszać z chrzanem, dodać do smaku sól i cukier, przyprawić octem winnym, odstawić do lodówki na około 15 minut.
Info Kulinarka
Doskonałe na surówkę do obiadu, wyśmienite na przystawkę, znakomicie podkreślają smak każdej wędliny, zimnej pieczeni i jaj gotowanych na twardo
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Buraczki tarte z chrzanem inaczej ; Przystawki do mięs i wędlin ; Surówki