Składniki
- 40 dag boczników
- 1 szklanka tartej bułki
- 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy “5 smaków”
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- olej
- sól, pieprz
- pieprz
Składniki surówki
- 1 kapusta pekińska
- 1 duża papryka czerwona
- 1 pęczek dymki
- 10 łyżek oliwy
- 3 łyżki musztardy delikatesowej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby opłukać, osuszyć, bułkę tartą wymieszać z przyprawą i papryką, doprawić solą i pieprzem.
- Osuszone grzyby oprószyć mąką, lekko otrzepać z nadmiaru mąki, panierować w roztrzepanych jajkach i przyprawionej tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
- Surówka; kapustę, paprykę i dymkę, opłukać, osuszyć, kapustę poszatkować, paprykę przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, dymkę posiekać, sos; oliwę wymieszać z musztardą, przyprawić solą i pieprzem, pokrojone warzywa połączyć, przemieszać, polać sosem, ponownie przemieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Boczniaki podawać na gorąco z przygotowaną surówką.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju
Kulinarek poleca; Surówki