BOCZNIAKI W PANIERCE PIKANTNEJ Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ


Składniki

  • 40 dag boczników
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy “5 smaków”
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • olej
  • sól, pieprz
  • pieprz

Składniki surówki

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 pęczek dymki
  • 10 łyżek oliwy
  • 3 łyżki musztardy delikatesowej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby opłukać, osuszyć, bułkę tartą wymieszać z przyprawą i papryką, doprawić solą i pieprzem.
  • Osuszone grzyby oprószyć mąką, lekko otrzepać z nadmiaru mąki, panierować w roztrzepanych jajkach i przyprawionej tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
  • Surówka; kapustę, paprykę i dymkę, opłukać, osuszyć, kapustę poszatkować, paprykę przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, dymkę posiekać, sos; oliwę wymieszać z musztardą, przyprawić solą i pieprzem, pokrojone warzywa połączyć, przemieszać, polać sosem, ponownie przemieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Boczniaki podawać na gorąco z przygotowaną surówką.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju

Kulinarek poleca; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]