ŻEBERKA Z PAPRYKĄ DUSZONE W POMIDORACH NA OSTRO


Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 zielone papryki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki smalcu
  • ostra i słodka mielona papryka
  • sól
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z niewielką ilością soli, cebulę obrać, pokroić w półplasterki, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę.
  • Żeberka umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, natrzeć solą z czosnkiem.
  • Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć (zarumienić) żeberka, zarumienione żeberka przełożyć na talerz.
  • Na tłuszczu ze smażenia żeberek, zeszklić cebulę, zdjąć z ognia, oprószyć ostrą papryką, podlać odrobiną przegotowanej wody, wymieszać, dodać podsmażone żeberka, pokrojone papryki, wlać bulion, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Pod koniec duszenia dodać pomidory z puszki, przemieszać, przyprawić solą, ostrą i słodką papryką, dusić jeszcze 10 minut.
  • Podawać przybrane gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Smalec ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]