Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 zielone papryki
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki smalcu
- ostra i słodka mielona papryka
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z niewielką ilością soli, cebulę obrać, pokroić w półplasterki, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę.
- Żeberka umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, natrzeć solą z czosnkiem.
- Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć (zarumienić) żeberka, zarumienione żeberka przełożyć na talerz.
- Na tłuszczu ze smażenia żeberek, zeszklić cebulę, zdjąć z ognia, oprószyć ostrą papryką, podlać odrobiną przegotowanej wody, wymieszać, dodać podsmażone żeberka, pokrojone papryki, wlać bulion, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec duszenia dodać pomidory z puszki, przemieszać, przyprawić solą, ostrą i słodką papryką, dusić jeszcze 10 minut.
- Podawać przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Smalec ; Właściwości lecznicze warzyw