ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z GRZYBAMI


Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 50 dag grzybów leśnych lub pieczarek
  • 5 dag sera parmezan
  • 5 dag bułki tartej
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek pietruszki
  • 8 łyżek oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plastry grubości około 1 centymetra.
  • Grzyby opłukać, oczyścić, pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny.
  • Ser wymieszać z bułką tarta i drobno posiekaną pietruszką.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować 2 łyżkami oliwy, w naczyniu na przemian ułożyć warstwami pokrojone ziemniaki i grzyby, posypując każdą warstwę przygotowaną mieszanką serową, solą, pieprzem, skrapiając każdą warstwę pozostałą oliwą.
  • Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
  • Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do duszonego mięsa.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]