Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 50 dag grzybów leśnych lub pieczarek
- 5 dag sera parmezan
- 5 dag bułki tartej
- 1 cytryna
- 1 pęczek pietruszki
- 8 łyżek oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plastry grubości około 1 centymetra.
- Grzyby opłukać, oczyścić, pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny.
- Ser wymieszać z bułką tarta i drobno posiekaną pietruszką.
- Naczynie żaroodporne wysmarować 2 łyżkami oliwy, w naczyniu na przemian ułożyć warstwami pokrojone ziemniaki i grzyby, posypując każdą warstwę przygotowaną mieszanką serową, solą, pieprzem, skrapiając każdą warstwę pozostałą oliwą.
- Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do duszonego mięsa.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy