Składniki
- 1,5 kg szynki wieprzowej lub innego mięsa pieczeniowego
- sól
- pieprz
- olej
Składniki panierki
- 3 duże cebule
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki ketchupu
- 1 żółtko
- 20 dag żółtego sera
- suszone zioła; tymianek, oregano, majeranek, bazylia
Etapy przygotowania panierki
- Cebulę pokroić w piórka, udusić na maśle (nie dopuścić do zbrązowienia cebuli) i zmiksować.
- Do cebuli dodać; żółtko, ketchupu, śmietanę, starty ser, zioła i wszystko razem wymieszać.
Etapy przygotowania pieczeni
- Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na około 12 godzin.
- Po 12 godzinach mięso obsmażyć na oleju i przełożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia, podlać kilkoma łyżkami wody, piec przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, wierzch mięsa wysmarować panierką, zapiekać dalej w piekarniku, aż panierka się zarumieni.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju