PIECZEŃ WIEPRZOWA W PANIERCE ZIOŁOWEJ


Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej lub innego mięsa pieczeniowego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki panierki

  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 żółtko
  • 20 dag żółtego sera
  • suszone zioła; tymianek, oregano, majeranek, bazylia

Etapy przygotowania panierki

  • Cebulę pokroić w piórka, udusić na maśle (nie dopuścić do zbrązowienia cebuli) i zmiksować.
  • Do cebuli dodać; żółtko, ketchupu, śmietanę, starty ser, zioła i wszystko razem wymieszać.

Etapy przygotowania pieczeni

  • Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na około 12 godzin.
  • Po 12 godzinach mięso obsmażyć na oleju i przełożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia, podlać kilkoma łyżkami wody, piec przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, wierzch mięsa wysmarować panierką, zapiekać dalej w piekarniku, aż panierka się zarumieni.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]