Składniki
- 80 dag obgotowanych pokrojonych flaków wołowych
- 40 dag cielęciny
- 2 l wywaru wołowego z kostki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- przyprawa do flaków
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Flaczki zalać zimną wodą, gotować około 40 minut, odcedzić.
- Mięso umyć, pokroić w paski, marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na 1 łyżce masła, czosnek obrać, pokroić w plasterki.
- Pokrojone mięso, przesmażone warzywa, pokrojony czosnek, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego dodać do wywaru, przyprawić solą i pieprzem, gotować około 45 minut.
- Obgotowane flaczki zalać wywarem mięsno-warzywnym, gotować około 90 minut, w połowie gotowania dodać przyprawę do flaków, imbir, majeranek.
- Pod koniec gotowania mąkę przesmażyć na pozostałym maśle, zasmażkę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, mieszając dodać ją do flaczków, gotować jeszcze około 5 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw