FLACZKI WOŁOWE NA CIELĘCINIE


Składniki

  • 80 dag obgotowanych pokrojonych flaków wołowych 
  • 40 dag cielęciny
  • 2 l wywaru wołowego z kostki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • przyprawa do flaków
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Flaczki zalać zimną wodą, gotować około 40 minut, odcedzić.
  • Mięso umyć, pokroić w paski, marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na 1 łyżce masła, czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  • Pokrojone mięso, przesmażone warzywa, pokrojony czosnek, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego dodać do wywaru, przyprawić solą i pieprzem, gotować około 45 minut.
  • Obgotowane flaczki zalać wywarem mięsno-warzywnym, gotować około 90 minut, w połowie gotowania dodać przyprawę do flaków, imbir, majeranek.
  • Pod koniec gotowania mąkę przesmażyć na pozostałym maśle, zasmażkę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, mieszając dodać ją do flaczków, gotować jeszcze około 5 minut.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]