Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 twarde jabłka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 ziarnka pieprzu czarnego
- 3 ziarnka jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- kilka ziarenek kminku
- liść laurowy
- sól
Etapy przygotowania
- Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, cebulę obrać, posiekać.
- W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać żeberka, smażyć 2 – 3 minuty, następnie obsmażone żeberka zalać litrem lekko osolonej, przegotowanej wody, gotować około 30 minut.
- Kapustę (w zależności od jej kwaśności) wypłukać raz lub kilka razy w zimnej wodzie, a następnie przelać ją wrzątkiem wody, odcisnąć i drobno poszatkować, marchewkę obrać i drobno pokroić, poszatkowaną kapustę i pokrojoną marchewkę wraz z pieprzem, jałowcem, majerankiem, cukrem, kminkiem i liściem laurowym, dodać pod koniec gotowania do żeberek, wymieszać, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
- Jabłka (najlepsza szara reneta Zobacz Info; Rady dotyczące jabłek) umyć, jedno obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, włożyć do żeberek aby się rozgotowało, pozostałe jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, dodać do żeberek na 10 minut przed końcem duszenia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju