Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 10 łyżek sou sojowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
- 2 łyżki oleju
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, podzielić na 2 – 3 cm kotlety i pokroić w paski.
- Marynata; 8 łyżek sosu sojowego połączyć z mąką, dodać 1 łyżeczkę przyprawy do potraw chińskich, wymieszać.
- Pokrojone mięso zalać marynatą, wymieszać, odstawić pod przykryciem na około 20 minut.
- Kapustę umyć, oczyścić, poszatkować, seler, pietruszkę, marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce.
- Mięso wyjąć z marynaty, na dużej patelni podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać kapustę i warzywa, wymieszać, smażyć około 20 minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec smażenia dodać do smaku resztą sosu sojowego i przyprawy do potraw chińskich.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze warzyw