Składniki
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- sól, pieprz
Składniki marynaty
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki przyprawy do grilla
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na porcje, porcje żeberek z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.
- Marynata; oliwę połączyć z octem balsamicznym, dodać przyprawę do grilla, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, dokładnie wymieszać.
- Marynatą posmarować żeberka z każdej strony, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.
- Żeberka grillować na rozgrzanym grillu po około 15 minut z każdej strony.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy