SAŁATKA WARZYWNA Z ZIOŁAMI

Sałatka warzywna z ziołami
Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 kalafior
  • 40 dag fasolki szparagowej zielonej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone pomidory
  • 5 czerwonych rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka bazylii 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z obranym czosnkiem i tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i przestudzić Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Kalafior umyć i podzielić na “ różyczki ”, strączki fasoli umyć, oczyścić z włókien, pociąć na cząstki, podzielony kalafior i pocięte strączki fasoli ugotować (zblanszować) w osolonym wrzątku wody, po ugotowaniu odcedzić i wystudzić.
  • Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, pomidory umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krótkie paski, rzodkiewkę umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki.
  • Przestudzone ziemniaki obrać ze skórek Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki.
  • Pokrojone ziemniaki wymieszać z kalafiorem, fasolką, pomidorami, rzodkiewką.
  • Sos; szczypior i bazylię, opłukać, osuszyć, drobno posiekać, wymieszać z kefirem, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Wymieszane warzywa zalać sosem, przemieszać i odstawić na 15 minut.

Sałatka warzywna z ziołami

Sałatka warzywna z ziołami

Info Kulinarka

Znakomity dodatek do ryb i pieczonego mięsa

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]