Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 kalafior
- 40 dag fasolki szparagowej zielonej
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone pomidory
- 5 czerwonych rzodkiewek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka bazylii
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z obranym czosnkiem i tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i przestudzić Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Kalafior umyć i podzielić na “ różyczki ”, strączki fasoli umyć, oczyścić z włókien, pociąć na cząstki, podzielony kalafior i pocięte strączki fasoli ugotować (zblanszować) w osolonym wrzątku wody, po ugotowaniu odcedzić i wystudzić.
- Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, pomidory umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krótkie paski, rzodkiewkę umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki.
- Przestudzone ziemniaki obrać ze skórek Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki.
- Pokrojone ziemniaki wymieszać z kalafiorem, fasolką, pomidorami, rzodkiewką.
- Sos; szczypior i bazylię, opłukać, osuszyć, drobno posiekać, wymieszać z kefirem, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Wymieszane warzywa zalać sosem, przemieszać i odstawić na 15 minut.
Info Kulinarka
Znakomity dodatek do ryb i pieczonego mięsa
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw