KLUSKI LENIWE Z CYNAMONEM


Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 50 dag twarogu
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 waniliowe serki homogenizowane 
  • cynamon
  • sól
  • kilka gałązek mięty

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, wystudzić, zmielić.
  • Do ziemniaków wbić jajko, dodać pokruszony ser, mąkę, szczyptę soli, dokładnie zagnieść jednolite ciasto.
  • Stolnicę posypać mąką, przełożyć na nią zagniecione ciasto i podzielić je na 2 części, z każdej uformować wałek, uformowane wałki lekko spłaszczyć dłonią i pokroić ukośnie na 3 – 4 cm kawałki.
  • W garnku zagotować osoloną wodę, kluski wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wyjąć z wody, osączyć.
  • Podawać na ciepło przybrane serkiem homogenizowanym, listkami mięty, oprószone cynamonem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]