Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 50 dag twarogu
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 waniliowe serki homogenizowane
- cynamon
- sól
- kilka gałązek mięty
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, wystudzić, zmielić.
- Do ziemniaków wbić jajko, dodać pokruszony ser, mąkę, szczyptę soli, dokładnie zagnieść jednolite ciasto.
- Stolnicę posypać mąką, przełożyć na nią zagniecione ciasto i podzielić je na 2 części, z każdej uformować wałek, uformowane wałki lekko spłaszczyć dłonią i pokroić ukośnie na 3 – 4 cm kawałki.
- W garnku zagotować osoloną wodę, kluski wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wyjąć z wody, osączyć.
- Podawać na ciepło przybrane serkiem homogenizowanym, listkami mięty, oprószone cynamonem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Właściwości lecznicze warzyw