KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Klopski w sosie koperkopwym (OneDrive)
Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa zwykła bułka
  • 1 /2 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • sól, biały pieprz

Składniki na sos

Sos koperkowy do potraw (OneDrive)

  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
  • Mięso wymieszać z bułką, dodać cebulę, wbić jajko, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dobrze wyrobić masę mięsną.
  • Z masy mięsnej uformować niewielkie, okrągłe klopsiki i obtoczyć je w mące.
  • Zagotować bulion warzywny, do bulionu dodać uformowane klopsiki, gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjąć z bulionu odstawić w ciepłe miejsce (wywar zachować).
  • Sos; Do rondelka odlać dwie szklanki zachowanego wywaru, mocno podgrzać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać, śmietanę wymieszać z mąką Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, cienkim strumieniem wlać do podgrzewanego wywaru, cały czas mieszając, po połączeniu wywaru ze śmietaną, podgrzewać jeszcze około 5 minut, często mieszając, dodać posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem.
  • Klopsiki podawać polane sosem koperkowym.

Klopsiki w sosie koperkowym (OneDrive)

Klopsiki w sosie koperkowym  (OneDrive) 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]