Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 czerstwa zwykła bułka
- 1 /2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki mąki
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- sól, biały pieprz
Składniki na sos
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
- Mięso wymieszać z bułką, dodać cebulę, wbić jajko, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dobrze wyrobić masę mięsną.
- Z masy mięsnej uformować niewielkie, okrągłe klopsiki i obtoczyć je w mące.
- Zagotować bulion warzywny, do bulionu dodać uformowane klopsiki, gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjąć z bulionu odstawić w ciepłe miejsce (wywar zachować).
- Sos; Do rondelka odlać dwie szklanki zachowanego wywaru, mocno podgrzać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać, śmietanę wymieszać z mąką Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, cienkim strumieniem wlać do podgrzewanego wywaru, cały czas mieszając, po połączeniu wywaru ze śmietaną, podgrzewać jeszcze około 5 minut, często mieszając, dodać posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem.
- Klopsiki podawać polane sosem koperkowym.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw