Składniki
- 80 dag filetów z mintaja
- 80 dag ziemniaków
- 3 duże marchewki
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 200 ml śmietany 18%
- 5 dag twardego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, pokroić na porcje, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
- Ziemniaki i marchewkę ugotować w “mundurkach”, wystudzić, obrać, pokroić w plasterki, delikatnie przemieszać.
- Masło utrzeć z dwoma ząbkami obranego i przeciśniętego przez praskę czosnkiem, natrzeć nim i wysypać bułką tartą, naczynie żaroodporne.
- W naczyniu ułożyć połowę warzyw, na nich ułożyć filety rybne, przykryć je pozostałymi warzywami, warzywa zalać śmietaną wymieszaną z startym serem i posiekanym koperkiem, naczynie przykryć żaroodporną folią aluminiową.
- Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw