MINTAJ ZAPIEKANY W ZIEMNIAKACH


Składniki

  • 80 dag filetów z mintaja
  • 80 dag ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 5 dag twardego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, pokroić na porcje, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
  • Ziemniaki i marchewkę ugotować w “mundurkach”, wystudzić, obrać, pokroić w plasterki, delikatnie przemieszać.
  • Masło utrzeć z dwoma ząbkami obranego i przeciśniętego przez praskę czosnkiem, natrzeć nim i wysypać bułką tartą, naczynie żaroodporne.
  • W naczyniu ułożyć połowę warzyw, na nich ułożyć filety rybne, przykryć je pozostałymi warzywami, warzywa zalać śmietaną wymieszaną z startym serem i posiekanym koperkiem, naczynie przykryć żaroodporną folią aluminiową.
  • Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, podawać na ciepło.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]