PIERŚ INDYKA W SOSIE MALINOWYM


Składniki

  • 1 pierś z indyka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki marynaty

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku

Składniki sosu

  • 2 szklanki malin
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier, pieprz
  • sok z cytryny

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć majerankiem, solą i pieprzem.
  • Oliwę połączyć z sosem sojowym i rozgniecionym czosnkiem, marynatą zalać mięso w torebce foliowej, szczelnie zamkniętą torebkę odstawić do lodówki na około 12 godzin.
  • Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zachować), podsmażyć z obu stron, zmniejszyć ogień, dusić około 30 minut od czasu do czasu podlewając resztą marynaty.
  • Sos; maliny zmiksować, zalać wodą, zagotować, zagęścić mąką Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania i gotować jeszcze 1 minutę,  przyprawić szczyptą cukru, pieprzu, kilkoma kroplami soku z cytryny.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]