Składniki
- 1 pierś z indyka
- majeranek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki marynaty
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
Składniki sosu
- 2 szklanki malin
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier, pieprz
- sok z cytryny
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć majerankiem, solą i pieprzem.
- Oliwę połączyć z sosem sojowym i rozgniecionym czosnkiem, marynatą zalać mięso w torebce foliowej, szczelnie zamkniętą torebkę odstawić do lodówki na około 12 godzin.
- Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zachować), podsmażyć z obu stron, zmniejszyć ogień, dusić około 30 minut od czasu do czasu podlewając resztą marynaty.
- Sos; maliny zmiksować, zalać wodą, zagotować, zagęścić mąką Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania i gotować jeszcze 1 minutę, przyprawić szczyptą cukru, pieprzu, kilkoma kroplami soku z cytryny.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju