Składniki
- 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 20 dag kalafiora
- 10 dag brokułów
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kalafior i brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, drobno posiekać.
- Cebulę obrać, opłukać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać.
- Mięso połączyć z; jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą i natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić, dodać kalafior i brokuły, wszystko razem dobrze wymieszać.
- Z masy mięsno-warzywnej uformować okrągłe klopsiki, szybko obsmażyć je na oleju, zalać gorącym bulionem, gotować około 20 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju