Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na sos
- 4 łyżki miodu
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki octu winnego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Żeberka umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, pod przykryciem odstawić do lodówki na około 60 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć (zarumienić) żeberka, podsmażone odstawić na talerzu w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
- Sos; na tłuszczu pozostałym z podsmażania żeberek, zeszklić pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem, dodać miód, przecier pomidorowy, ocet winny, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić na małym ogniu około 15 minut.
- Do sosu dodać podsmażone żeberka, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Żeberka podawać polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oleju