ŻEBERKA DUSZONE W SOSIE MIODOWYM


Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na sos

  • 4 łyżki miodu 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Żeberka umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, pod przykryciem odstawić do lodówki na około 60 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć (zarumienić) żeberka, podsmażone odstawić na talerzu w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
  • Sos; na tłuszczu pozostałym z podsmażania żeberek, zeszklić pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem, dodać miód, przecier pomidorowy, ocet winny, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić na małym ogniu około 15 minut.
  • Do sosu dodać podsmażone żeberka, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Żeberka podawać polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]