Składniki
- 2 kg zielonych pomidorów
- 0,7 kg papryki czerwonej
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg białej cebuli
- 1 kg marchewki
- 3 ostre papryczki
- 1,5 łyżki soli
Składniki zalewy
- 0,5 l oleju z pestek winogron “Basso”
- 1,5 szklanki octu spirytusowego
- 5 łyżek cukru
- 4 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
Etapy przygotowania
- Marchewkę umyć, osuszyć, oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki, usunąć głąby, poszatkować, cebulę obrać, pokroić na cienkie półtalarki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, ostre papryczki umyć, osuszyć, odkroić końcówki, wydrylować nasiona, pokroić w krążki, pomidory umyć, osuszyć, w całości poszatkować.
- Wszystkie warzywa włożyć do garnka, przyprawić solą (1,5 łyżki soli), dobrze wymieszać, garnek przykryć, odstawić na około 8 godzin (co jakiś czas przemieszać).
- Po tym czasie sałatkę w garnku zagotować, po zawrzeniu gotować na małym ogniu około 10 –15 minut, odstawić.
- Zalewa; olej (o wysokiej temperaturze dymienia) połączyć z octem, dodać przyprawy, zagotować (olej ma się ruszać “drżeć”, ale nie dymić).
- Gorącą zalewą zalać sałatkę w garnku, dobrze wymieszać, od razu wkładać do słoików, słoiki zamknąć, pasteryzować 10 – 15 minut.
Sałatka wyjęta ze słoika po 3 miesiącach
Info Kulinarka
Znakomity dodatek do potraw z grilla
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju