SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 0,7 kg papryki czerwonej
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 kg białej cebuli
  • 1 kg marchewki
  • 3 ostre papryczki
  • 1,5 łyżki soli

Składniki zalewy

  • 0,5 l oleju z pestek winogron “Basso”
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego
  • 5 łyżek cukru
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy

Etapy przygotowania

  • Marchewkę umyć, osuszyć, oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki, usunąć głąby, poszatkować, cebulę obrać, pokroić na cienkie półtalarki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, ostre papryczki umyć, osuszyć, odkroić końcówki, wydrylować nasiona, pokroić w krążki, pomidory umyć, osuszyć, w całości poszatkować.
  • Wszystkie warzywa włożyć do garnka, przyprawić solą (1,5 łyżki soli), dobrze wymieszać, garnek przykryć, odstawić na około 8 godzin (co jakiś czas przemieszać).
  • Po tym czasie sałatkę w garnku zagotować, po zawrzeniu gotować na małym ogniu około 10 –15 minut, odstawić.
  • Zalewa; olej (o wysokiej temperaturze dymienia) połączyć z octem, dodać przyprawy, zagotować (olej ma się ruszać “drżeć”, ale nie dymić).
  • Gorącą zalewą zalać sałatkę w garnku, dobrze wymieszać, od razu wkładać do słoików, słoiki zamknąć, pasteryzować 10 – 15 minut.

Sałatka wyjęta ze słoika po 3 miesiącach

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Znakomity dodatek do potraw z grilla

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]