Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 puszka ananasa
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżka oleju
Etapy przygotowania
- Marynata; 3 łyżki zalewy z ananasów wymieszać z 2 łyżkami miodu, ketchupem i łyżką oleju, marynatą posmarować żeberka, żeberka odstawić pod przykryciem na dobę.
- Po upływie doby żeberka ułożyć w formie i piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia skrapiając je od czasu do czasu pozostałym syropem z ananasów.
- Ostrą papryczkę oczyścić z nasion i zetrzeć na płatki.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć plastry ananasa posmarowane miodem, oprószone płatkami ostrej papryczki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju